dissabte, 28 de desembre del 2013

DESCRIPCIÓ

La descripció és un model de text amb la finalitat de representar lingüísticament les característiques  de persones, animals, objectes, paisatges, sentiments... és a dir tota la realitat i el que ens envolta tan sigui coses concretes com abstractes. 


Hi ha dos tipus de descripció: 


  • Descripció objectiva: l'autor és imparcial, on només es limita a descriure amb la màxima objectivitat i precisió possible.
  • Descripció subjectiva: l'autor reflexa tan les característiques  com el que li suggereix i el que sent d'allò que descriu.

Com tots els textos té la seva estructura, que consta de tres parts:
  1. Establiment del tema: és la representació de l'objecte com un tot, es pot establir des de l'inici o bé després d'enumerar les característiques.
  2. Caracterització: és on distingim les qualitats, les propietats i les parts de l'objecte.
  3. Relació amb el món exterior: tan pot fer referència a l'espai i el temps com pel que fa a les múltiples associacions que es poden activar amb altres móns i objectes anàlegs (comparacions, metonímia, metàfora...)
Aquest ordre s'ha de complir en les descripcions de caire més científic, ja que és essencial per poder-les entendre.


 A l'hora de escriure una descripció hem de realitzar diversos passos:
  1. Idear (explorar la situació): és la part més important ja que haurem de buscar les paraules que siguin més precises, perquè el lector pugui imaginar allò que està descrit de la manera més exacte possible. Ja que tota descripció està condicionada pel context en què apareix la comunicació, la relació entre els interlocutors, etc. A més a més és el moment on un s'ha de plantejar i contestar les següents preguntes: "què és?", "com és?", "quines parts té", "per a què serveix?", "què fa?", "com es comporta?", "a què s'assembla?"... Tot això forma part de la configuració pragmàtica.
  2. Ordenar (esquema estructural): en aquest segon pas haurem de ordenar tota la informació que tenim, seguint l'estructura dels textos descriptius.
  3. Textualitzar (redacció del text): en l'últim pas només queda redactar el text. El l'èxit del text dependrà de la selecció adequada de les paraules que prèviament hem escollit. 

Si volem escriure una bona descripció haurem d'utilitzar diferents tècniques per donar-li més bellesa al text. Aquests són: 
  • Sintagmes nominals àmpliament adjectivats.
  • Verbs en present o imperfecte d'indicatiu.
  • Paraules que descriuen impressions sensorials.
  • Ús de les terminologies
  • Definicions
  • Enumeracions
  • Recursos expressius com: comparació, metonímies, personificacions i al·literació.

Les descripcions les podem trobar representades de moltes maneres diferents:
  • Cançons: aquestes són algunes de les moltes cançons on són un exemple de descripció:
El gripau blau, Ara va de bo,ens descriu el gripau com un animal cregut, orgullós, egocèntric i que no toca els peus a terra.
Lila, Whiskyn's, ens diu que és presumida, no és materialista, no es deixa influenciar per els altres, té caràcter, és somiadora, té les idees clares i és dura però fràgil alhora.
Pedro Navaja, Gato Pérez, ens expliquen que és una persona marginada, xula, misteriosa, deixada i no és transparent.
- Cop de puny, Raimon, és una persona especial, melancòlica i se sent sola.
- Nit de Sant Joan, Sisa, ens descriu un paisatge i un temps en concret, la nit de Sant Joan, aquella nit alegre, plena de sentiments, de màgia i on el dia és més llarg i la nit més curta.
  • Poesia visual:
Autor: Joan Brossa
Aquest tipus de descripció es realitza a partir de l'element que volem descriure, donant-li quasi sempre un sentit figurat, anant més enllà. 
En aquesta imatge de Joan Brossa, des del meu punt de vista, podem interpretar que si ordenem correctament les lletres que necessitem per poder comunicar-nos obrirem totes les portes que ens proposem.

  • Poesia: a partir de versos també podem trobar diferents descripcions com el poema de Miquel Martí i Pol, Si parlo dels teus ulls.
  • Novel·la
  • Assaig
  • Conte
  • Vídeos
  • Text científic

Al veure el gran ventall de possibilitats que tenia per fer una descripció vaig optar per posar a la pràctica dos tipus, una  a partir d'una fotografia i l'altre a partir d'un vídeo. 





En la fotografia es podia observar la Sagrada Família i moltes persones fent cua per entrar-hi, però una de elles era la Ariadna Martínez, qui jo he volgut descriure.
El que volia representar és que per moltes persones que hi hagi en el món ella sempre tindrà les seves qualitats que la fan ser única. Igual que passa amb la Sagrada Família que és única entre totes les catedrals. 
A més podem deduir que és una persona que li agraden molts els monuments i la història.





Per descriure a la mateixa persona vaig optar per crear un vídeo a partir de una cançó dels Catarres "La noia de la plaça"fent la meva pròpia versió d'aquesta cançó. I està acompanyada per diferents dibuixos.






Des del meu punt de vista la descripció està constantment a les nostres vides, ja que si volem explicar com estem o ens sentim, un esdeveniment que ens ha passat, un paisatge que hem vist, una anècdota, quin gust tenia un menjar que ens ha agradat, etc... Per tant és bo saber totes les possibilitats de descripció que tenim, les seves característiques per així poder explicar de forma més entenedora i arribi millor al receptor allò que li volem explicar.

2 comentaris:

  1. Una informació molt amplia! Felicitats! m'encanten les teves descripcions

    ResponElimina
  2. Molt bona informació i molt ben estructurada, Clàudia! La foto em va semblar molt original, però el vídeo em va encantar! Les trobo maneres molt diferents i curioses de descriure :)

    ResponElimina